Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: św. Zygmunt, król i męczennik
Dziś jest: Czwartek, 02 maja 2024

RADOM

Wałki w dłonie!

środa, 03 lutego 2016 14:47 / Autor: Weronika Chochoł
fot. pl.wikipedia.org
Weronika Chochoł
Dziś Tłusty Czwartek – dzień, w którym możemy zapomnieć o liczeniu kalorii. Jakich zasad przestrzegać, by domowe pączki i faworki zachwycały smakiem?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów pączków, jednak wiele osób od "sklepowych" woli pączki domowe:

Jednak, żeby pączki wyszły idealnie, należy przede wszystkim pamiętać o odpowiedniej temperaturze oleju, w którym będą smażone – przypomina Ewa Jankowska-Różańska – współwłaściciel jednej z radomskich cukierni:

Ważne jest również nadzienie. Jak mówi Ewa Jankowska-Różańska, wybór jest bardzo duży: - Cukiernicy przygotowują pączki z z różnymi nadzieniami: z czekoladą, bitą śmietaną, różnymi smakami dżemów i konfitur, jednak największym powodzeniem cieszą się pączki z konfiturą różaną, polane lukrem i posypane skórką z pomarańczy.

W Tłusty Czwartek jemy również faworki. Przy ich smażeniu również warto zastosować się do rad cukierników:

W Tłusty Czwartek warto zjeść chociaż jednego pączka, bo jak mówi jeden z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło.