Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Zyta, dziewica
Dziś jest: Sobota, 27 kwietnia 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 240.

Szydłowiec

Tradycyjne dania i wypieki świąteczne ziemi szydłowieckiej

sobota, 16 kwietnia 2022 13:29 / Autor:
Fot. Jakub Dębski

Na świątecznych stołach w regionie szydłowieckim goszczą jajka, mięsa i ciasta. Przepisy na tradycyjne dania przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Opowie o tym Koło Gospodyń Wiejskich z Szydłówka "Zgrany Babiniec".

Przedstawicielki koła „Zgrany Babiniec” Maria Kowalik, Agnieszka Słomińska i Dorota Niewadzisz opowiedziały jak przygotowują się do świąt wielkanocnych.

- Ważne na stole są jajka w różnej postaci, robimy je z majonezem, farszem z pieczarkami czy z łososiem. Wśród mięs króluje schab ze śliwką, baleron, boczek i karkówka. Na słodko robimy makowiec, mazurka, roladę i babkę. Przygotowujemy też pierogi, bigos, racuchy i pasztet. Na te dania mamy przepisy od babci Jadzi i nie zdradzamy ich nikomu spoza naszego koła. Tradycją u nas też jest robienie stroików świątecznych. Wykonujemy je z kolorowych kwiatów, bazi, pisanek i borówek. Wynosimy te tradycje z domu rodzinnego. Przygotowujemy się do świąt tak jak robiły to nasze mamy i babcie. Naszym zadaniem jest przekazanie tego naszym dzieciom i wnukom – mówiły przedstawicielki koła.

Jak przyznaje koło gospodyń najważniejszą tradycją jest jednak to, że spędzają święta w rodzinnym gronie.