Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Joanna Beretta Molla
Dziś jest: Niedziela, 28 kwietnia 2024

RADOM

Mazowiecki Dzień Ziemi

czwartek, 23 kwietnia 2015 15:39 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera

Kraina małych przyjaciół OZE, astronomiczna lekcja o klimacie i liczne warsztaty eksperymentalne czekają na uczestników festynu zorganizowanego na warszawskim Polu Mokotowskim z okazji Światowego Dnia Ziemi. Hasło tegorocznych obchodów brzmi: „Z energią zmieńmy źródła”. Będzie można również dowiedzieć się np. jak aktywnie spędzać czas w lesie i gdzie ruszyć w poszukiwaniu jeszcze nieodkrytych atrakcji turystycznych. Dla miłośników zdrowej żywności – alejka produktów tradycyjnych i regionalnych z Mazowsza. Festyn objął swoim patronatem m.in. marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik.

Na mapie Pola Mokotowskiego będzie do odwiedzenia w sumie aż 12 punktów. Dla przyrodników swoje ekspozycje przygotują Lasy Państwowe i Polskie Parki Narodowe. Leśnicy opowiedzą m.in. na czym polega ich praca i jak korzystać z bogactw lasu. Będzie można również otrzymać drzewko do posadzenia.
Z kolei „Sektor świadomego konsumenta” zaprosi do stołu darów ziemi na pokaz produktów tradycyjnych i ekologicznych oraz do alejki produktów tradycyjnych i regionalnych Mazowsza. W alejce zaprezentowane zostaną produkty wyróżnione w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego i mazowieckie produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Będzie można również dowiedzieć się, które restauracje czy sklepy farmerskie należą do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Będzie można spróbować m.in. prawdziwego chleba na zakwasie, kozich serów czy ciastek na bazie naturalnych składników.
W program obchodów Dnia Ziemi doskonale wpisują się również warsztaty rękodzieła. Po co kupować, jeśli można samodzielnie wykonać rzecz, która będzie nam służyć przez lata. Do tej zabawy artyści z Mazowsza zaproszą i dorosłych i dzieci. Trwać będą m.in. warsztaty ceramiczne i wikliniarskie. Uczestnicy nauczą się również, jak zrobić kwiaty z bibułki, a także kurpiowskie byśki – pieczone na ruszcie zwierzątka i postaci z ciasta.