RADOM
Z sercem do chleba i wypieków
Piekarze i cukiernicy obchodzą dziś swoje święto. 15 marca przypada wspomnienie ich patrona - św. Klemensa.
Praca piekarza jest wymagająca. Żebyśmy każdego ranka mieli świeże pieczywo, wypieki muszą być robione w nocy.
- Zaczynamy od zaczątku, gdzie wyrabia się kwas. Czas jego budowy to 72 godziny - mówi Marek Jaworski, właściciel jednej z podradomskich piekarni:
Cechą dobrego piekarza musi być cierpliwość, dodaje Marek Jaworski:
Chleb pieczony w radomskich piekarniach wyróżnia przede wszystkim jakość - przekonuje właściciel piekarni, Tadeusz Fogiel.
Jarosław Gajda podpowiada, jak przechowywać chleb, aby dłużej pozostawał świeży.
- Nie możemy chleba przetrzymywać ani w suchym ani w wilgotnym miejscu. Pieczywo powinno być przechowywane w chlebaku, najlepiej drewnianym, w lnianej ściereczce - wyjaśnia Jarosław Gajda.
Św. Klemens Maria Hofbauer urodził się w Tasovicach na Morawach. Od najmłodszych lat zafascynowany wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście. Potem pojechał do Włoch, został biskupem, a następnie uczył łaciny. Został redemptorystą, a na szczególną uwagę zasługuje jego 21 letni pobyt w Polsce, w trakcie którego podejmował się pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał wierny swojej największej pasji, wypiekaniu chleba.
Wszystkim piekarzom i cukiernikom życzymy z okazji ich święta wszystkiego dobrego. By w swoje wyroby wkładali całe serce i całą swoją wiedzę.
https://www.radioplus.com.pl/radom/69433-z-sercem-do-chleba-i-wypiekow#sigProGalleriaf75ed516e9