Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
SEDNO SPRAWY
Patron dnia: św. Pachomiusz Starszy, pustelnik
Dziś jest: Czwartek, 09 maja 2024

RADOM

Z sercem do chleba i wypieków

środa, 15 marca 2023 12:55 / Autor: Klaudia Bzducha
fot. Klaudia Bzducha/Radio Plus Radom
Klaudia Bzducha

Piekarze i cukiernicy obchodzą dziś swoje święto. 15 marca przypada wspomnienie ich patrona - św. Klemensa.

Praca piekarza jest wymagająca. Żebyśmy każdego ranka mieli świeże pieczywo, wypieki muszą być robione w nocy.

- Zaczynamy od zaczątku, gdzie wyrabia się kwas. Czas jego budowy to 72 godziny - mówi Marek Jaworski, właściciel jednej z podradomskich piekarni:

Cechą dobrego piekarza musi być cierpliwość, dodaje Marek Jaworski:

Chleb pieczony w radomskich piekarniach wyróżnia przede wszystkim jakość - przekonuje właściciel piekarni, Tadeusz Fogiel.

Jarosław Gajda podpowiada, jak przechowywać chleb, aby dłużej pozostawał świeży.

- Nie możemy chleba przetrzymywać ani w suchym ani w wilgotnym miejscu. Pieczywo powinno być przechowywane w chlebaku, najlepiej drewnianym, w lnianej ściereczce - wyjaśnia Jarosław Gajda.

Św. Klemens Maria Hofbauer urodził się w Tasovicach na Morawach. Od najmłodszych lat zafascynowany wszystkim, co związane z wypiekami. Pracował jako czeladnik piekarski w rodzinnym mieście. Potem pojechał do Włoch, został biskupem, a następnie uczył łaciny. Został redemptorystą, a na szczególną uwagę zasługuje jego 21 letni pobyt w Polsce, w trakcie którego podejmował się pracy duszpasterskiej. Do końca pozostawał wierny swojej największej pasji, wypiekaniu chleba.

Wszystkim piekarzom i cukiernikom życzymy z okazji ich święta wszystkiego dobrego. By w swoje wyroby wkładali całe serce i całą swoją wiedzę.