Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: Najświętsza Maryja Panna, Matka Dobrej Rady
Dziś jest: Piątek, 26 kwietnia 2024

RADOM

Zamówienia zamiast pierogów lepienia? Catering świąteczny coraz bardziej popularny

wtorek, 15 grudnia 2020 18:12 / Autor: Weronika Chochoł
fot. Weronika Chochoł/Radio Plus Radom
Weronika Chochoł

Dania wigilijne i świąteczne, tradycyjne, lub nowoczesne... Catering świąteczny to coraz bardziej popularna forma przygotowywania świątecznych stołów, nie tylko w firmach, ale również domach prywatnych. 

Dla jednych będzie to fanaberia i próba ucieczki przed świątecznymi przygotowaniami kulinarnymi. Inni skorzystają chętnie, by energię i czas, które straciliby w kuchni poświęcić najbliższym. Catering świąteczny staje się coraz bardziej popularny, a restauracje prześcigają się w pomysłach, jak zaskoczyć i zadowolić klientów. 

Jak wyjaśnia Ewelina Barańska-Kędzior - menadżer restauracji La Melisa, do wyboru są dania zarówno postne - te na wigilijny stół, jak i dania świąteczne na każdą kieszeń. - Mamy np. gęś wolno pieczoną w majeranku, pieczeń cielęcą w sosie truflowym, ale jeśli chodzi o potrawy wigilijne, to są pierogi, karp po żydowsku, roladki z sandacza - jest z czego wybierać. 

Świąteczny catering nie będzie kosztował nas wiele więcej niż przygotowanie wigilijnych i świątecznych dań w domu. - Klienci zwracają uwagę na to, że po zliczeniu kosztów produktów, energii i czasu, który przecież jest bezcenny, koszt cateringu nie odbiega znacznie od kosztu samodzielnego przygotowania tych dań. Mało tego, często kiedy sami gotujemy, dużo jedzenia się marnuje. Tutaj można zamówić na porcje, więc mamy pewność, że nie zabraknie, a z drugiej strony, nie trzeba będzie dojadać jeszcze po świętach. 

W tym roku branża gastronomiczna mocno podupadła, przede wszystkim przez zamknięcie barów i restauracji. Jak podkreśla Ewelina Barańska-Kędzior, skorzystanie z cateringu to nie tylko ułatwienie sobie przygotowań do świąt, ale przede wszystkim wsparcie  lokalnych przedsiębiorców. 

O zaletach cateringu świątecznego, ofercie oraz o wsparciu, które branży gastronomicznej jest w te święta szczególnie potrzebne opowiedziała Ewelina Barańska-Kędzior z restauracji La Melisa w Radomiu. Rozmawiała Weronika Chochoł: