Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Zyta, dziewica
Dziś jest: Sobota, 27 kwietnia 2024

RADOM

Drogie witaminy na targowiskach

wtorek, 23 maj 2017 15:12 / Autor: Weronika Chochoł
fot. Weronika Chochoł / Radio Plus Radom
Weronika Chochoł

Od kilku tygodni na radomskich targach kupić można młode warzywa i owoce - "nowalijki". Zarówno sprzedawcy jak i klienci zauważają, że jest dużo drożej niż w tym samym okresie w ubiegłym roku, jednak ochota na świeże warzywa jest silniejsza od cen.

Na targowych straganach przeważają pomidory, ogórki, szparagi, czy rzodkiewki. Jest także szczypiorek, czy kapusta. Coś dla siebie znajdą również miłośnicy owoców:

Sprzedawcy zauważają, że ceny w tym roku są wyższe od zeszłorocznych. Klienci jednak kupują na targowiskach - lepiej lub gorzej wybierając stoiska:

Zmieniając dietę na wiosenną warto przede wszystkim zamienić warzywa mrożone, na świeże. Jednak w przypadku nowalijek powinniśmy być ostrożni. Dobrym rozwiązaniem na dostarczenie organizmowi witamin są kiełki - przekonuje Magdalena Ciesielska - Dwojak - dietetyk kliniczny:

Jednak czasem nie chodzi o witaminy, ale o sam smak. Kupujący warzywa i owoce na targu mają nadzieję, że produkty przez nich wybrane są jak najmniej nawożone i jak najbardziej naturalne:

Ceny na stoiskach targowych są zbliżone, za pomidory zapłacimy ok 5 zł za kilogram. Podobnie za ogórki. Młoda marchewka czy pietruszka kosztować nas będzie ok. 2-3 złote, a za ziemniaki ok. 2 złote. Natomiast ceny truskawek sięgają od 18 do 25 zł za łubiankę, a czereśnie...ponad 40 złotych za kilogram.