Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
SEDNO SPRAWY PLUS
Jacek Prusinowski
Patron dnia: św. Wojciech, biskup i męczennik, główny patron Polski
Dziś jest: Wtorek, 23 kwietnia 2024

Radomskie

Na świąteczny stół

piątek, 20 grudnia 2019 20:33 / Autor: Elżbieta Warchoł
foto za: Zakład Masarski KRAWCZYK
Elżbieta Warchoł

Święta Bożego Narodzenia są najbardziej rodzinnymi świętami w ciągu całego roku. Częścią ich przeżywania są także spotkania w gronie rodziny przy świątecznym stole. 

Co może zagościć na naszych świątecznych stołach? Schaby, szynki, pasztety, polędwice i kiełbasy. To tylko kilka rodzajów wyrobów bogatej sztuki wędliniarskiej, które goszczą w tym czasie na polskich stołach. Znaleźć je można praktycznie w każdym domu, w każdym zakątku naszego kraju. Często przygotowywane są samodzielnie już na kilka dni przed świętami. Powstają w oparciu o sprawdzone i nierzadko też przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy. Wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem i aromatem najlepszych przypraw oraz ziół- mówią właściciele Zakładu Masarskiego KRAWCZYK z Mleczkowa. Na świątecznym stole wędliny podawane są w towarzystwie najrozmaitszych dodatków. Najczęściej są to sałatki z królową polskich sałatek na czele – nieśmiertelną jarzynową. Coraz częściej na stołach pojawiają się sałatki pełne ryb i owoców morza oraz egzotycznych owoców. Obok sałatek dużą popularnością cieszą się marynowane grzyby, pikle, ćwikła oraz chrzan. Nadają one mięsu wyrazistości i charakteru. To obowiązkowe pozycje dla wielbicieli pikantnych smaków. Jeśli goście preferują delikatniejsze smaki, to doskonałym uzupełnieniem mięsa są różnego rodzaju konfitury np. z żurawiny albo borówki. Dzięki nim wędliny stają się delikatne i słodkie w smaku- dodają właściciele Zakładu Masarskiego KRAWCZYK.

Tradycyjne wędliny z Mleczkowa od 1990 roku goszczą na świątecznych stołach w wielu domach. Powstają one w oparciu o pieczołowicie wyselekcjonowane, najlepsze kawałki mięsa, pachnące przyprawy oraz unikalne staropolskie receptury. Niepowtarzalnego smaku i aromatu nadaje im odpowiednie staranne wędzenie z wykorzystaniem specjalnie dobranych kawałków drewna. Tradycyjne wędliny z Mleczkowa doskonale sprawdzą się jako przystawki na bożonarodzeniowym stole. Można użyć ich również jako składników do świątecznego bigosu – np. kiełbasy kruchej czy wiejskiej, o charakterystycznym smaku i aromacie, która wyniesie potrawę na wyższy poziom. Więcej na stronie: krawczyk.net.pl