Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa WIELKI CZWARTEK
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024

Mazowsze

Aż pięć wyróżnień dla smakołyków z regionu radomskiego

czwartek, 09 czerwca 2022 20:53 / Autor: Magdalena Król
fot. UMWM
Magdalena Król

Wyjątkowy smak, unikalna receptura, a co najważniejsze regionalne pochodzenie – to wszystko walory produktów nagrodzonych Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Spośród 127 zgłoszeń, nadesłanych zarówno przez producentów indywidualnych, jak i przedsiębiorców, kapituła wybrała najlepsze z nich w sumie w 12 kategoriach.

Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. Tak również jest i w tym roku. 

– Konkurs o Laur Marszałka od lat pokazuje, że smaki mazowieckich produktów są bardzo różnorodne, ale łączą je wierność tradycji, staranność producentów i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dziedzictwo kulinarne jest nieodłączną częścią regionalnej tradycji, która mimo upływu lat, wciąż trwa – mówi Marszałek Adam Struzik.

W tej edycji konkursu zgłoszono 127 produktów żywnościowych: w tym 106 wytwarzanych przez producentów indywidualnych oraz 21 wytwarzanych przez przedsiębiorców. Podczas posiedzeń kapituły konkursowej, które odbyły się w maju, jej członkowie dokonali oceny dostarczonych produktów, a następnie przyznali wyróżnienia i wybrali laureatów. W naszym regionie nagrodzeni to: Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony, Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate, Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka, Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej),  Fogiel & Fogiel Piekarnia z Radomia za Chleb dziadka.

Lista nagrodzonych w XV edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

GRUPA A – Producenci indywidualni

LAURY w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

w kategorii wyroby piekarnicze – Koło Gospodyń Wiejskich „Zdziechowianki" ze Zdziechowa w gminie Szydłowiec za Pieróg zdziechowski pieczony,
w kategorii wyroby cukiernicze – Stowarzyszenie Rozwoju Promocji Wsi Wsola i Okolic „Bądźmy Razem" w gminie Jedlińsk za Racuchy rogate,
w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach w gminie Sabnie za Polędwiczki wieprzowe wędzone parzone,
w kategorii ryby i przetwory rybne – Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku w gminie Górzno za Galantynę rybną babci Goździkowej,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Krzysztof Wikaliński z Domaniowa w gminie Przytyk za Sok malinowy Haneczka,
w kategorii produkty mleczarskie – Dorota Dyga z Gąsiorowa w gminie Serock za Gąsiorowski ser edamski na suchą skórkę,
w kategorii miody – Gospodarstwo Pasieczne „Księżycowa Pasieka" z Wólki Dworskiej w gminie Góra Kalwaria za Miód leśny z kruszyną leśną,
w kategorii napoje – Konsorcjum Pola Smaku z Nowej Wsi w gminie Sienno za Sok tłoczony 100% (z jabłek w konwersji ekologicznej).

Wyróżnienia w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

w kategorii wyroby cukiernicze:
– Janina Zawłocka z Kamionki w gminie Jakubów za Tort miodowy,

– Ewa Sumińska z miejscowości Janów Mikołajówka w gminie Czosnów za Ciasto seromakowiec,

w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego

– Koło Gospodyń Wiejskich „Kobylanki" w Kobylnicy w gminie Maciejowice za Kobyleńskie powidła malinowe z bonusem,
w kategorii produkty mleczarskie:

– Anna Zaboklicka z Jaczewa w gminie Korytnica za ser podpuszczkowy krowi wędzony z orzechem włoskim "Orzeszek",

Wyróżnienia Kapituły w grupie producentów indywidualnych zdobyli:

w kategorii przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego Koło Gospodyń Wiejskich w Kazuniu Polskim w gminie Czosnów za Mięsne smarowidło do chleba,
w kategorii owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego – Gospodarstwo Rolne Marek Turkowski Kiszonki z Otuliny Kampinosu z Łomnej w gminie Czosnów za Ogórki kiszone,
w kategorii miody – Pasieka Pod Kogutem - Robert Stojak z Serocka za Miód wielokwiatowy Ziemi Serockiej,
w kategorii napoje – Paweł Kowalewski z Cybulic Dużych w gminie Czosnów za Wino Ratafia.

GRUPA B – Przedsiębiorcy

Kapituła Konkursu nagrodziła produkty w 4 kategoriach i przyznała cztery Laury oraz dwa wyróżnienia.

LAURY w grupie przedsiębiorców zdobyli:

w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Usługi Gastronomiczno-Turystyczne Romana Woźnica z Sulejówka za Chutney z pieczonej dyni,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Zakłady Mięsne Somianka w gminie Somianka za kiełbasę dojrzewającą palcówkę,
w kategorii Napoje – Nalewkarnia Longinus z Ciechanowa za nalewkę wiśniową 18%,
w kategorii Inne– Tadam! Naturalne Cukiernictwo Maksym Szostak z Warszawy za Ciasto „Praski Królik",
Wyróżnienia w grupie przedsiębiorców zdobyli:

w kategorii Wyroby pochodzenia roślinnego – Fogiel & Fogiel Piekarnia Sp.J. z Radomia za Chleb dziadka,
w kategorii Wyroby pochodzenia zwierzęcego – Biała Tynka Joanna Dyga – Piszewska z Gąsiorowa w gminie Serock za Ementaler z Białej Tynki.