Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Marek, Ewangelista
Dziś jest: Czwartek, 25 kwietnia 2024

Mazowsze

Tradycyjna babka wielkanocna. Jak ją zrobić?

czwartek, 14 kwietnia 2022 09:17 / Autor: Magdalena Król
fot. Nowaja/pixabay.com
Magdalena Król

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Radomianie oprócz sprzątania mieszkań, gotowania potraw, także pieką ciasta. Tradycyjnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej, mazurków oraz serników. A jak je zrobić?

Święta Wielkanocne kojarzą nam się również z ciastami. Wśród nich króluje m.in. baba wielkanocna. A jak ją przygotować, aby była smaczna?

- Może być baba drożdżowa albo z tartego ciasta. Baba drożdżowa to po prostu musimy kupić drożdże. Trzeba je rozrobić z ciepłą wodą, troszeczkę cukru, sypiemy mąkę i te roztopione drożdże wlewamy do ciasta, żeby była ona wspanialsza możemy dodać jajka, możemy dodać samo żółtko i wtedy taka baba będzie delikatna. Jeśli chodzi o babę tartą to bierzemy 0,5 kg maki , jaja ucieramy z cukrek i dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Po wyjęciu baby z formy, lukrujemy ją - mówi Joanna Tęcza, instruktor folkloru.

Oprócz baby wielkanocnej na naszym stole powienien znaleźć się również mazurek.

- Najlepszy może być ucierany mazurek. Gotujemy jajka, później ucieramy je z cukrem i mieszamy z mąką, do tego dodajemy trochę śmietany. Mieszmy to wszystko, tak aby konstystencja nie była lejąca - dodaje Joanna Tęcza.

W czasie Wielkanocy na stołach nie może zabraknąć sernika.

- Taki tradycyjny sernik to robi się z sera, do którego dodaje się mąki ziemniaczanej, ewentualnie można dodać budyń. Dodajemy do tego utarte zółtka oraz ubite białka. Wszytsko mieszamy - wyjasnia instruktorka folkloru.