Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Florian, żołnierz, męczennik
Dziś jest: Sobota, 04 maja 2024

REGION

Najlepsze mazowieckie smakołyki wybrane!

wtorek, 11 września 2018 13:41 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera

Pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności – to tylko niektóre produkty, które zyskały uznanie kapituły tegorocznej, jedenastej już edycji konkursu o Laur Marszałka. Spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16. Przyznano też 12 wyróżnień.

– To niesamowite jak wiele tajemnic kulinarnych kryje nasz region. Co roku producenci zgłaszają do konkursu nowe, ciekawe produkty i szukają pomysłów na kolejne. Inspiracją są nie tylko tradycyjne receptury, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jest też wiele dań, które powstają na bazie autorskich przepisów. I to nas bardzo cieszy, bo świadczy nie tylko o ogromnym szacunku producentów do mazowieckiej tradycji. Ale też pokazuje, że zdrowa żywność zyskuje coraz większą popularność wśród konsumentów – mówi marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji konkursu rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono.

W jedenastu dotychczasowych edycjach konkursu o Laur Marszałka spośród 1094 zgłoszonych produktów nagrodzono już blisko 170 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku komisję konkursową zachwyciły m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Doceniono przysmaki z radomskiego: PRZYŁĘCKI KARP W ZALEWIE MIODOWO - JABŁKOWEJWOŹNIAK TERESA z Przyłęka (pow. zwoleński), OLEJ MAKOWY Z TŁOCZNI NIWKI PHU AGATA ŁUPINA z Niwek (pow. zwoleński) i MIÓD NEKTAROWY GRYCZANY, PASIEKA MURAWSCY ŁUKASZ MURAWSKI z Wolanowa (pow. radomski).