Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRYWATKA Z RADIEM PLUS
Marek Sierocki
Patron dnia: św. Florian, żołnierz, męczennik
Dziś jest: Sobota, 04 maja 2024

KULTURA

Konkurs kulinarny na potrawę z ziemniaków

środa, 14 września 2016 21:17 / Autor: Elżbieta Warchoł
za: Muzeum Wsi Radomskiej
Elżbieta Warchoł

Konkurs kulinarny pod nazwą: Potrawa regionalna z ziemniaków

Muzeum Wsi Radomskiej ogłasza konkurs kulinarny pod nazwą: Potrawa regionalna z ziemniaków. Zgłoszenia przyjmowane będą do 29 września 2016 roku. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 2 października 2016 roku podczas Festiwalu Ziemniaka. W konkursie mogą wziąć udział: Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne oraz stowarzyszenia. Uczestnicy Konkursu powinni mieszkać na terenie regionu radomskiego. Zgłoszenia wraz z opisem zgłaszanej do konkursu potrawy w terminie do 29 września 2016 roku należy przesłać na adres: Muzeum Wsi Radomskiej, ul. Szydłowiecka 30,

26 – 600 Radom;

e-mail: muzeumwsi@muzeum-radom.pl; fax: (048) 332 92 81

z dopiskiem: „Potrawa regionalna z ziemniaków”.

Zgłoszona potrawa powinna być zaprezentowana podczas trwania finału Konkursu, 2 października 2016 roku podczas trwania festynu Festiwal Ziemniaka na terenie Muzeum Wsi Radomskiej. Konkurs odbędzie się około godz. 14.30.

Przedmiotem konkursu są potrawy z ziemniaków charakterystyczne dla regionu radomskiego. Potrawy powinny być wytwarzane w małej skali, wywodzić się z tradycji i kultywowanych na danym terenie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.

Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę regionalną z ziemniaków.

Karta Zgłoszenia oraz informacje na temat konkursu dostępne są na stronie internetowej: www.muzeum-radom.pl

Oceny potraw konkursowych dokona Komisja Konkursowa. Skład Komisji Konkursowej ustala Organizator. Przewodniczącym Komisji Konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz
i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, takich jak: „Kuchnia
z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” i „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, autor książki pt. „Gotuj z Okrasą”.

W konkursie ocenie podlegać będą potrawy regionalne z ziemniaków według następujących kryteriów:

- związek produktu z regionem

- walory smakowe i zapachowe

- sposób prezentacji potrawy

w tym: wygląd, estetyka i sposób podania nawiązujący do tradycji regionu;

Maksymalnie można uzyskać 25 punktów.

Ogłoszenie wyników konkursu odbędzie się 2 października 2016 roku w trakcie trwania festynu Festiwal Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej.

b) Wszyscy Uczestnicy Konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy.

c) Laureaci miejsc od I do III otrzymają dodatkowo nagrody rzeczowe.

Szczegółowych informacji dotyczących Konkursu udziela Dział Oświatowy:

Aleksandra Żytnicka

tel. (048) 332 92 81 wew. 40

e-mail: aleksandra.zytnicka@muzeum-radom.pl