Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
SEDNO SPRAWY PLUS
Jacek Prusinowski
Patron dnia: św. Pius V, papież
Dziś jest: Wtorek, 30 kwietnia 2024

DIECEZJA RADOMSKA

Chlebie Żywy, pobłogosław ten chleb...

sobota, 26 marca 2016 11:38 / Autor: Weronika Chochoł
fot. Weronika Chochoł / Radio Plus Radom
Weronika Chochoł

W Wielką Sobotę we wszystkich kościołach oprócz czuwania przy Grobie Pańskim święcone są pokarmy.

W tradycyjnej "święconce" powinny znaleźć się: baranek - znak Chrystusa, którego katolicy nazywają zamiennie z " Barankiem Bożym", jajko - symbol triumfu życia nad śmiercią, wędliny - znak ofiary Chrystusa złożonej na krzyżu, ciała za nas wydanego, chrzan - ze względu na ostry smak znak cierpień Jezusa, jego męki i okrutnej śmierci oraz sól i pieprz - symbol zachowania przed zepsuciem grzechem oraz oczyszczenia, które dokonało się przez post.

Podobnie jak we wszystkich parafiach, pokarmy święcone były w parafii Zwiastowania NMP w Jastrzębi. Wierni wraz z ks. Grzegorzem Stańczakiem modlili się za wszystkie narody ziemi, by Bóg zachował je od klęski nieurodzaju, suszy i głodu, za wierzących w Chrystusa, rządzących państwami, ludzi starszych i ostamotnionych, za wszystkich rodaków oraz za siebie samych. Po modlitwie nastąpił moment błogosławienia pokarmów:

 

Dla mieszkańców gminy Jastrzębia, wielkosobotnie święcenie pokarmów jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych:

Wieczorem po zachodzie słońca sprawowana jest Liturgia Wigilii Paschalnej - matka wszystkich liturgii. Błogosławione są wtedy ogień i woda. Warto pamiętać, że w sobotni wieczór radujemy się już ze zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią i szatanem.